România intră în recesiune, Boc se îmbată cu „partea plină a paharului”

Emil Boc

Emil Boc

România a intrat, oficial, în recesiune tehnică, după ce economia a scăzut timp de două trimestre la rând. La finele anului trecut, economia locală s-a contractat cu 3,4%, iar în primul trimestru din 2009, cu încă 2,6%. Tradusă în bani, scăderea ajunge, grosso modo, la 4,14 miliarde de lei faţă de finele anului trecut şi 5,55 miliarde de lei faţă de perioada similară din 2008.

 

Contracţia înregistrată de economia românească, de 6,4% raportat la primul trimestru din 2008, este cu două puncte procentuale peste media europeană, de 4,4%, recordul de scădere a economiei fiind deţinut de Letonia, al cărei PIB a pierdut nu mai puţin de 28,7% în această perioadă.

Scăderea economică de la începutul anului depăşeşte, cu mult, şi estimările economiştilor locali, care se aşteptau ca PIB să scadă cu „numai” 2%-4,1%. Rezultatul deosebit de prost din primul trimestru face ca estimarea oficialilor români, ai UE şi ai FMI, respectiv o scădere de 4,1% anul acesta, să pară optimistă. Pentru ca economia românească să scadă, per total, în 2009, cu doar 4,1%, ar trebui ca în trimestrele următoare PIB să înregistreze o revenire foarte puternică, pentru a compensa prăbuşirea din primele trei luni.

Dacă estimările analiştilor vorbeau tot despre o scădere, e drept, mult mai mică, premierul Emil Boc dă dovadă de un optimism debordant şi spune că vede „partea plină a paharului”.

“Eu văd partea plină a paharului. Era de aşteptat să avem o scădere economică în primul trimestru. Ceea ce este îmbucurător este că, începând cu lunile martie şi aprilie, se întrevăd semne de redresare economică, care îmi dau speranţa că ceea ce facem este bine, că într-un interval nu foarte lung vom depăşi criza economică”, a afirmat Boc, aflat într-o vizită de lucru la Cluj. El a precizat că va apăsa pe pedala de investiţii pentru a reduce creşterea numărului de şomeri.

Sursa:Gandul.info

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: